Eindelijk!
Een platform waarmee je direct kunt zzp-en in het onderwijs zonder extra kosten en BTW.
Wat heb je allemaal nodig om te starten als zzp'er in het onderwijs?
Hieronder lichten we de onderwerpen toe waaraan je moet denken.
1. Kamer van Koophandel
Wil jij starten als zzp’er in het onderwijs, dan begint dat altijd bij de Kamer van Koophandel. Bedenk een goede bedrijfsnaam voor jouw bedrijf. De naam maakt dat jij te onderscheiden bent van andere zzp’ers. Let bij de inschrijving goed op de codering die je kiest. Dit bepaalt later jouw BTW-vrijstelling. Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over welke rechtsvorm je kiest. De eenmanszaak is voor veel zzp’ers in het onderwijs de meest logische keuze.
2. Aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Een VOG kan gevraagd worden door je opdrachtgever. Dit is niet vreemd, zij zijn namelijk verplicht om onderzoek te doen naar jouw achtergrond. De term die hiervoor gebruikt wordt is ‘vergewisplicht’. Om een VOG aan te vragen heb je een opdrachtgever nodig.
3. Belastingaangifte
De meeste zzp’ers nemen het besluit om de belastingaangifte als ondernemer in te vullen. Daarmee ben je formeel IB-ondernemer, ook wel Ondernemer voor de Inkomstenbelasting genoemd. Het doen van je aangifte kan je zelf doen of via een accountant/boekhouder. Voor onderwijs zou dit volgens ons ook de beste aanpak zijn.
Aan de hand van de juiste code bij jouw inschrijving bij de KvK bepaalt de Belastingdienst of jij vrijgesteld bent van BTW. Onderwijsgebonden werkzaamheden zijn in principe BTW-vrijgesteld. Je rekent geen BTW naar de opdrachtgever en je kan ook geen BTW terugvorderen op jouw zakelijke aankopen. Verder houdt dit in dat je maar 1x per jaar de aangifte hoeft te doen.
Daarnaast moet kunnen laten zien dat je voor verschillende opdrachtgevers hebt gewerkt en dat je dat als echte onafhankelijke zzp'er hebt gedaan. Meer hierover kun je op onze pagina belastingdienst lezen.
Ons advies is om hiervoor een professional te zoeken die je kan helpen bij de aangifte.
4. Boekhouding
Waar het bij de aangifte fijn is om een professional met je mee te laten kijken en deze de aangifte te regelen is het voor je dagelijkse administratie niet nodig om hier iemand voor in te huren. De dagelijkse boekhouding kan je zelf gemakkelijk bij houden in bijvoorbeeld een Excel bestand. Na je inschrijving op het Voca Onderwijs platform kan je van ons een basis Excel bestand krijgen. Zo wordt het nog eenvoudiger.
5. Facturatie
Uren die gewerkt worden moeten natuurlijk ook gefactureerd worden. Vanuit je boekhouding kan je gemakkelijk je uren en tarieven overnemen in je factuur. Let hier goed op de geëiste opmaak van je factuur. Jouw adresgegevens maar ook die van de opdrachtgever dienen op je factuur te staan. Maar denk ook aan bijvoorbeeld een kostenplaats of jouw ID-nummer bij de opdrachtgever. Zorg dat je je duidelijk houdt aan je overeenkomst. Mag je reiskosten factureren? Factureer je per week of per maand? Dit zijn punten waar je rekening mee dient te houden. Ook hiervoor hebben wij een standaard lay-out gemaakt die je alleen nog maar in hoeft te vullen met jouw persoonlijke gegevens.
Al met al lijkt het veel werk, maar als je dit eenmaal op de rit hebt, heb je veel profijt van deze goed opgezette basis.
Mocht je vragen hebben neem dan vrijblijvend contact met ons op.